مقدار مصرف نمک در دوران بارداری

مقدار مصرف نمک در دوران بارداری

نمک بهترین ادویه برای طعم دادن به خوراکی ها هست، ولی زیاده روی در آن مضر است. این موضوع در مورد بارداری اهمیت بیشتری پیدا میکند.

در ادامه مقدار مصرف نمک در بارداری را توضیح میدهیم.


آیا مصرف نمک صورتی در دوران بارداری ممنوع است؟

مدیریت مصرف نمک در دوران حاملگی اهمیت بسیار بالایی دارد. شاید فکر کنید که باید مصرف نمک را به طور کل قطع و اصلاً آن را در این دوران استفاده نکنید، ولی اصلا ایگونه نیست. استفاده نکردن از نمک نیز مشکلاتی برای سلامت بدن ایجاد می‌کند.

استفاده بیش از اندازه نمک برای سلامت مادر و جنین مشکل‌ساز است، اما مقدار مناسبی از نمک باید در بدن وجود داشته باشد. بسیاری آنزیم‌ها، حرکت پروتئین‌ها، تولید هورمون‌ها و بسیاری از علائم حیاتی بدن به وجود نمک بستگی دارند. استفاده به اندازه نمک می‌تواند به مادر و جنین کمک زیادی کند.

سنگ نمک یک عنصر ارگانیک است که به دلیل وجود سدیم در خود، بدن به مقدار مشخصی از آن نیاز دارد.  همچنین یکی از نیازهای بدن ید هست که به صورت طبیعی در نمک صورتی وجود دارد. در زمان بارداری باید میزان مصرف نمک را به خوبی تنظیم کرد. مصرف بیش از حد نمک می تواند به فشار خون بالا و مشکل پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری) که در دوران بارداری رخ می دهد، منجر شود.

مصرف زیاد از حد نمک باعث احتباس مایعات در بدن میشود. این امر باعث افزایش حجم خون شده و بر بسیاری از اندام ها به ویژه قلب تأثیرات منفی دارد.


در دوران بارداری چه مقدار نمک صورتی باید مصرف شود؟

اگر مشکل فشار خون ندارید، مصرف 6 گرم نمک در روز که معادل یک قاشق چایخوری در روز هست ضرری برای شما ندارد. اما اگر مبتلا به فشار خون هستید، این میزان باید به نصف کاهش یابد.

نیازی به قطع کامل مصرف نمک در دوران بارداری نیست. ولی باید مقدار نمک غذاهای فراوری را نیز در نظر بگیرید. (مصرف غذاهای آماده و تنقلات را کاهش دهید.)

در غذاهای آماده میزان نمک به اندازه ۱.۵ گرم در هر ۱۰۰ گرم می باشد، در صورتی که باید حدود ۰.۳ گرم در هر ۱۰۰ گرم باشد.


فواید استفاده از نمک صورتی در بارداری:

مقدار سدیمی که وارد بدن مادر می شود نقش مهمی در تشکیل ساختار کلیه جنین دارد. در صورتی که مقدار نمک مورد استفاده کمتر از اندازه استاندارد باشد، کلیه جنین به خوبی شکل نمیگیرد و اگر این مقدار بیش از اندازه مجاز باشد موجب فشار خون در دوران بزرگسالی می شود. مصرف نمک برای تنظیم سطح مایعات‌، دما و pH بدن لازم است. اگر مصرف نمک در بارداری کافی نباشد، عضلات‌، اعصاب و اندام‌ها به درستی کار نمی کنند.

در دوران بارداری‌، حجم خون و دیگر مایعات بدن افزایش می‌یابد و سدیم موجود در نمک، به حفظ تعادل و حجم مایعات در بدن کمک می‌کند. مصرف ناکافی نمک می‌تواند حجم خون را محدود کرده و بر رشد و عملکرد جفت تأثیر منفی بگذارد. هنگامی که در توانایی عملکرد جفت اختلال ایجاد می‌شود‌، رشد‌، تکامل و حتی زندگی کودک در معرض خطر قرار می گیرد.

مصرف نمک در بارداری اگر کافی باشد به وزن گیری مناسب، تکامل سیستم عصبی‌، قلبی، عروقی و تنفسی جنین و عملکردهای متابولیک او کمک می‌کند. همچنین مطالعات نشان داده که حذف نمک در بارداری می‌تواند خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی مانند دیابت‌، فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی در سال‌های بعد از تولد او را افزایش دهد.


اهمیت استفاده از نمک صورتی ید دار در بارداری:

‌تامین ید مورد نیاز مادر در‌طی بارداری بسیار حیاتی است، ید طبیعی در رشد مغز و سیستم عصبی جنین بسیار مهم است. نمک صورتی با ید طبیعی خود به رشد سلولهای گلیال در مغز کمک و از عملکرد کلی مغز در جنین پشتیبانی می‌کند. اگر مادری با کمبود ید مواجه شود با مشکلات زیر روبرو میشود.

  • زایمان زودرس
  • سقط جنین
  • رشد غیر طبیعی مغز جنین و منجر شدن به ناتوانی ذهنی

زنان باردار علاوه بر مصرف نمک صورتی، نیاز به‌ حداقل 150 میکروگرم ید اضافی در‌ روز دارند که با مصرف فرآورده ای که توسط پزشک معالج تجویز می شود تامین خواهد شد.


مضرات استفاده بیش از اندازه نمک در دوران حاملگی:

استفاده بیش از اندازه نمک در دوران حاملگی می‌تواند آسیب‌های زیادی به مادر و جنین وارد کند که این آسیب‌ها می‌توانند تا دوران بزرگسالی ادامه‌دار باشد.

افزایش فشار خون در اثر مصرف زیاد نمک:

زمانی که مایعات بدن حبس میشوند، فشار زیادی به رگ‌ و شریان های خونی وارد میشود و بدن مجبور است، فعالیت بیشتری انجام دهد. در نتیجه فشار خون افزایش میابد.

پوکی استخوان در اثر مصرف زیاد نمک:

با مصرف زیاد نمک، سدیم زیادی به خون وارد و کلسیم بدن از طریق ادرار دفع میشود. این مسئله باعث ضعیف شدن تدریجی استخوان‌ها خواهد شد که منجر به پوکی استخوان میشود.

سکته و سرطان معده در اثر مصرف زیاد نمک:

فشار خون بالا در بارداری می‌تواند منجر سکته مغزی‌، نارسایی قلبی‌، نارسایی کلیه‌، سرطان معده‌ و پوکی استخوان شود.

کاهش رشد جنین در اثر مصرف زیاد نمک:

اگر استفاده از این نمک بیشتر از حد مجاز شود، عملیات رشد و نمو جنین کند می‌شود و همچنین این امکان وجود دارد که جنین در دوران بزرگسالی هم رشد زیادی نداشته باشد و خطر بیماری‌های قلبی عروقی را در آنها افزایش میابد. برخی از افراد نیز می‌گویند که کاهش استعداد یکی از مضرات استفاده بیش‌ از حد از نمک است.

تورم بدن مادر در اثر مصرف زیاد نمک:

با وارد شدن سدیم زیاد به خون آب در بدن جمع میشود و باعث تورم در بدن مادر میشود. این مسئله بسیار شایع و در اغلب مادران باردار به وجود می‌آید.

نفخ شکم در اثر مصرف زیاد نمک:

نفخ شکم است نیز یکی از اثرات استفاده بیش از اندازه از نمک هست که می‌تواند به جنین نیز منتقل شود.


مقدار نمک صورتی در منابع غذایی:

تنها یک قاشق چایخوری نمک در روز، کل نیاز روزانه به سدیم را برطرف خواهد کرد؛ سدیم در بیشتر غذاها، سبزیجات‌، شیر‌، تخم مرغ‌، ماست، مرغ‌، ماهی‌، میوه‌، غلات و آجیل‌ها یافت می‌شود. بنابراین وقتی درباره نمک حرف میزنیم، فقط به نمکدان فکر نکنید!

شما از طریق مصرف مواد غذایی، تقریبا میتوانید تمام نیاز روزانه خود را به مصرف نمک در بارداری تامین کنید. نیاز خود را از طریق مصرف نوع سالم سدیم و از لیست غذاهای مناسب در بارداری تامین کنید؛ زیرا نوع سدیم ‌در غذاهای فراوری و کنسروی بسیار مضر است.

شما نمک را از منابعی که حتی فکرش را نمیکنید نیز، دریافت میکنید. یک خیارشور متوسط، کل نیاز روزانه شما به نمک را تامین خواهد کرد!

  • یک تکه نان تقریباً 150 میلی گرم سدیم دارد. زیاد به نظر نمیرسد، اما شما با یک تکه نان سیر نمیشوید.
  • چاشنی هایی که شما در کنار غذای خود استفاده میکنید، تأثیر زیادی در مقدار مصرف سدیم در بارداری دارند. یک قاشق سس کچاپ دارای 154، سس باربیکیو 175، سس سویا 1.005 و سس سالاد (فرانسوی) نیز حدود 178 میلی گرم سدیم میباشد.
  • غلات های صبحانه هم مقدار زیادی نمک دارند. غلات ذرت حدود 204، جو دوسر حدود 218 میلی گرم سدیم به ازای هر یک فنجان به بدن شما سدیم میرساند. مقدار سدیم موجود در برخی غلات حتی از این هم بیشتر است.
  • نوشیدنی های شیرین نیز نمک دارند. در یک فنجان شکلات داغ حدودا 204 میلی گرم نمک وجود دارد! مقدار نمک در آب میوه‌ و نوشیدنی‌های ورزشی هم کم نیست. این اتفاق در مورد کلوچه، کیک و… هم می افتد، یعنی با وجود این که شیرین هستند، در آنها نمک استفاده شده.
  • فرآیند کنسرو کردن برای جلوگیری از فاسد شدن غذا نیز به میزان زیادی سدیم نیاز دارد. (از محصولات منجمد استفاده کنید)
  • غذاهای فرآوری شده (سوسیس، کالباس) در بارداری و برخی هله هوله ها (چیپس، پفک) از مضرترین غذاهای موجود هستند که نه تنها برای مادران باردار، بلکه برای سایر افراد نیز مصرف آنها توصیه نمی‌شود. خوردن لواشک در دوران بارداری ممنوع است چراکه میزان نمک در این محصولات بسیار زیاد و از طرفی نمک آنها از نوع مضری هست. (برای تنقلات به سراغ میوه‌، سبزیجات یا ماست کم چرب بروید که سالم هستند و نمک کمتری دارند)
  • همیشه برچسب روی محصولات را بخوانید تا از میزان سدیم موجود در آنها مطلع شوید. بیشتر سعی کنید از غذاهایی که خودتان در خانه می پزید، استفاده کنید. هنگام طبخ غذا، در ریختن نمک محتاط باشید و سعی کنید از سایر ادویه‌های مجاز استفاده کنید.

چگونه نمک کمتری مصرف کنیم؟

  • سر سفره، نمکدان را حذف کنید.
  • غذاهای کم نمک را انتخاب و غذا را با مقدار نمک کمتری میل کنید.
  • برای کم کردن مقدار نمک پنیرها، آنها را قبل از مصرف در آب بخیسانید.
  • نان های کم نمک و بی نمک مصرف کنید. (مقدار نمک موجود در نان ها معمولا زیاد است)
  • مواد غذایی تازه و طبیعی بخورید و مصرف مواد غذایی شور، دودی و ترشی ها را کاهش دهید.
  • روی مواد غذایی را برای اطلاع از مقدار سدیم (ماده اصلی نمک) مطالعه کنید.
  • آجیل ها و مغزدانه ها (مانند بادام، پسته و…) را بصورت بی نمک یا خام (شور نشده) مصرف کنید.
  • تا حد امکان از مصرف غذاهای صنعتی (غذاهای آماده و کنسروها) با نمک، خودداری کنید.
  • برای طعم دادن به غذاها، به جای نمک از چاشنی هایی مانند سرکه، آبلیمو، سیر، پیاز، سبزی های معطر و سایر ادویه‌ها استفاده کنید.

مهمترین دلایل مصرف زیاد نمک، عادت به طعم شور است. پس مطمئن باشید با کم کردن مقدار نمک مصرفی خود، در طول زمان به طعم کم نمک هم عادت می‌کنید.


مراکز خرید و فروش نمک صورتی اصل:

در سال های اخیر بازار خرید و فروش محصولات سنگ نمک بسیار داغ است، چراکه مردم هر چقدر آگاه تر میشوند، بیشتر به فکر درمان خود هستند. سنگ نمک علاوه بر زیبایی محیط و ایجاد حس آرامش، خواص درمانی بی نظیری دارد و بهترین راه برای درمان بسیاری از مشکلات است.

در حال حاضر مراکز مختلفی در سراسر کشور مشغول به خرید و فروش سنگ نمک هستند ولی شما باید سنگ نمک خود را از فروشگاه های معتبر خریداری کنید، چراکه بعضی از مراکز خرید و فروش سنگ نمک، محصول تقلبی را به جای اصل میدهند.

راک استایل اولین و بزرگترین تولید کننده سنگ نمک در کشور است که به دلیل تنوع بالا و قیمت مناسب، مورد اعتماد همه مشتریان خود قرار دارد. راک استایل به عنوان بزرگترین مرکز خرید سنگ نمک، از سال 1396 تا کنون رضایت اکثریت مشتریان خود را جذب کرده تا بهترین مرکز خرید سنگ نمک باشد.


خرید و قیمت محصولات نمک خوراکی فروشگاه راک استایل:

شما عزیزان میتوانید برای مشاهده، قیمت و خرید سایر محصولات نمک خوراکی اینجا کلیک کنید.


برای عضویت در اینستاگرام یا تلگرام فروشگاه راک استایل کلیک کنید.

khashayar
ارسال دیدگاه